Vinski turizam

U levačkom kraju proizvodnja grožđa i vina odvijala se odvajkada sa posebnom pažnjom i ljubavlju i koje se prema narodnom predanju posle svake berbe nosilo knezu Lazaru u Kruševac na probu.
Francuski humanista Brokijer na samom početku XV veka beleži da je ovuda putovao kroz lep i dobro naseljen kraj koji ima svega što je čoveku potrebno.
Putopisac Dernšvam je 1555.godine proputovao ovim krajem i zapisao: "Predeo ispresecan brdašcima, zemlja lepa i plodna i da su tu odlični, lepi, niski, prostrani vinogradi koji su se veselo pružali kao oni od Beča pored Dunava i drugi dalje do Badena". Od 2018. godine Turistička organizacija opštine Rekovac organizuje ,,Levački vino fest" zajedno sa najpoznatijim vinarijama iz Levačkog vinogorja. Manifestacija je osnovana sa ciljem da širi slavu vina i vinogradarstva ali i slavu levačkog vinogorja i i najpoznatijih vinarija iz ovog kraja među koje spadaju vinarija Lastar iz Sekuriča, vinarija Vinex iz Belušića, vinarija Levač iz Rekovca i vinarija Miletić iz Oparića.

Vinarija Miletić

Nalazi se 18 km od Rekovca, u selu Oparić. U blizini se nalaze brojne turističke destinacije koje poseti veliki broj turista i koji imaju priliku da nakon obilaska ovih turističkih desitnacija posete i ovu vinariju gde mogu probati vina dobijena od grožđa iz nadaleko poznatog levačkog vinogorja.

Proizvodnja grožđa i vina u ovoj vinariji ima tradiciju dužu od 100 godina. Vinarija raspolaže sa 10 ha sopstvenog vinograda sa visokokvalitetnim vinskim sortama i podrumom sa modernom vinskom opremom u kome se primenjuje savremena tehnologija proizvodnje vina.

Sopstvena sirovinska baza u obliku plantažnih vinograda nalazi se na 5ha i čine je visoko kvalitetne sorte grožđa i to: rajnski rizling, šardone, merlot, cabarnet souvignon, crni burgundac, frankovka. 2010. godini vina vinarije Miletić svojim kvalitetom pronašla su kupce i na japanskom tržištu. Nedaleko od Vinarije Miletić nalaze se i mnogobrojni spomenici kulture: Manastiri Kalenić i Preradovac, kuću i stalnu postavku slika Janka Brašića, rodonačelnika naivnog slikarstva u Srbiji, Stari grad i “Govor vodu” izvor lekovite vode u selu Županjevac, kao i najlepše školsko dvorište u Srbiji koje se nalazi u selu Sibnica.


Vinarski podrum Dacić

Nalazi se u opštini Rekovac u selu Oparić koji je smešten na granici sa opštinom Varvarin i Trstenik. Proizvodnja grožđa i vina u ovoj vinariji ima porodičnu tradiciju dužu od 100 godina. Vinarija raspolaže sa 8ha sopstvenog vinograda sa visokokvalitetnim vinskim sortama i podrumom za proizvodnju vina. Godišnja proizvodnja belih vina je oko 12.000 boca i to Romansa - rizling rajnski i 10.000 boca crnog vina Romansa – merlot.

Vinarija Levač

Vinarija Levač u Rekovcu osnovana je 1952. godine i nalazi se na magistralnom putu Kragujevac-Kruševac. Vinarija se bavi proizvodnjom grožđa, vina i rakija. Vinarija raspolaže sa 36ha vinograda na kojima se gaje Chardonnay, Italijanski i Rajnski Riesling, Game, Cabernet Souvignon i Cabernet Frank. Takođe raspolažemo sa 35ha šuma kao i 19ha građevinskog i ostalog zemljišta. Smeštajni kapaciteti Vinarije Levač su 3 miliona litara dok su kapaciteti punionice 6 miliona litara na godišnjem nivou.

Vinarija „Vinex“

Osnovano je 1999. godine, sa sedištem u Užicu. Bavi se proizvodnjom vina i alkoholnih pića.
U proleće 2008. Vinex kupuje podrum i vinariju u Belušiću kod Rekovca. Posle obnavljanja proizvodnih i smeštajnih kapaciteta ovog pogona nazvanog „Levački grozd“, od jeseni 2009. počinje otkup groždja. U svoje tankove „Vineks Levački grozd“ tako smešta blizu 3.000.000 kilograma groždja crnih i belih sorti i to: burgundac, prokupac, vranac, frankovka, game, italijanski i rajnski rizling, zatim smederevka, župljanka, tamjanika. Početkom 2010. godine Vinex menja svoje sedište i kompletno prelazi u Belušić gde u zapošljava oko 40 radnika.

Na tržištu se trenutno mogu pronaći “Vinexova” litarska vina: Roze, Vranac, Smederevka i Rizling, kao i buteljke crnih vina Zamfir i Boem, zatim belih Despot i Poema, kao i ružičasta Harmonija. Posebno ističu gorki liker Pelin i novu liniju voćnih rakija Levačkog kraja pod nazivom „Voda života“ gde se nalaze rakije od dunje, kajsije i kruške viljamovke.

Vinarija Lastar iz Sekuriča

OVinarija Lastar osnovana je 2013 godine u selu Sekurič, na padinama planine Juhor. Vinarija raspolaže sa proizvodnim kapacitetima od 150.000 litara i sa 50.000 čokota vinove loze. Pored internacionalnih sorti od kojih će neke biti premijerno predstavljene našem tržištu, posebna pažnja se poklanja i domaćim sortama. Na teroaru punom minerala, peska i gline uz smenjivanje tri različita vetra sa Gledićkih planina i Juhora čini zasade na svakoj parceli posebnim. Tu različitost na nekih 20 hektara zemlje pruža nam autentičnost Levačkog vinogorja.Grožđe je do te mere jedinstveno da belim sortama daje na nepcima efekat svile i hrskavog voća a crvenim baršun, punoću crne čokolade i i crvenog voća. Vinogradi zaklonjeni planinama a obasjani suncem, daju snagu i konstantu doživljaja stvarnosti u prostoru koji posmatran sa visine liči na jedan veliki levak.Nekada je tuda prolazila glavna saobraćajnica Balkana,Carigradski drum čijim se prostranstvom danas širi filozofija Lastara. Vina vinarije Lastar su osvajala medalje na prestižnim takmičenjima širom sveta od Decanter-a , Mundus wine-a i IWC-a . Kontakt: 0668135016 ; www.vinarijalastar.com ; GPS: 43°48'43.16"N 21°9'21.30"E .