Susreti pesnika - Književni klub Levčana „Stefan Prvovenčani” Oparić


Književni klub Levčana „Stefan Prvovenčani” formiran je 30. novembra 2003. godine, blagoslovom vladike Jovana. Članovi kluba su do sada imali preko 150 nastupa i osvojili više od 100 nagrada i pohvala na pesničkim manifestacijama i konkursima, objavili 7 knjiga i konkursom ušli u Zbornike poezije i kratke priče objavljeni u Barajevu, Kragujevcu, Valjevu, Ćupriji, Gornjem Milanovcu, Beogradu, Knjaževcu, Aleksincu, Novom Sadu, Paraćinu, Vršcu, Subotici i drugim gradovima Srbije i Republike Srpske..

Klub broji 30 članova, različitih starosnih dobi i profila obrazovanja. KKL „Stefan Prvovenčani” do sada je izdao veliki broj dela.

Za 2016. godinu u pripremi je za štampu „Leksikon slikara i vajara Levča“ i zbirke poezije :

• Imam nešto da ti kažem - Srba Stojiljković,
• Ptica u noći - Mlađan Zarić,
• Pesme - Živomir Ivković,
• Proleće sa ružom u nedrima - Nataša Lazić i
• Zbornik sa pesničkih manifestacija održanih na području Levča 2009-2015.
Klub organizuje Sabor slikara i pesnika “Jankovi dani” u Opariću, književne večeri, proslavu krsne slave Svetog Simona i jedan dan sedmodnevne književne kolonije “Svojnovo” u saradnji sa Kulturološkim projektom “Juhorsko oko” koji obuhvata pet podjuhorskih opština, promocije knjiga svojih članova , pesnička posela u saradnji sa MZ sa područja opštine Rekovac i pesnički maraton.
Ustanovljene su i nagrade:
• Povelja Stefana Prvovenčanog i
• Pero Stefana Prvovenčanog
zaslužnim pojedincima, književnim svaraocima, koji su rođeni ili žive na području opštine Rekovac.

Slikarska kolonija Kalenić


Slikarska kolonija Kalenić započela je sa radom 01. avgusta 1991. godine. Dobila je ime po srednjovekovnom spomeniku kulture, manastiru Kalenić. Kolonija je osnovana sa ciljem da njeni učesnici rade na stvaranju novih umetničkih slikarskih dela, kako bi i oni na taj način dali svoj doprinos bogaćenju umetničkog blaga u ovoj sredini.

Likovna kolonija „Kalenić“ je deo istorijskog i duhovnog mozaika Levča. Osnovno polazište ove duhovno-blagorodne kolonije je neistraženi prostor Levča, koji svojom pitominom miomirisnih livada i proplanaka, rodnih polja, voćnjaka i vinograda, a posebno starom arhitekturom, pruža veliku inspiraciju slikarima da uspešno stvaraju dela na ovom prostoru. U poslednjih par godina, likovna kolonija je sastavni deo tradicionalnog Levačkog sabora „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, pod organizacijom Kulturnog centra opštine Rekovac.

Estetika dela koja nastaju na ovoj koloniji ogleda se u originalnom i prepoznatljivom stilu stvaranja,kao finalni rezultat inspiracije slikara lepotama levačkog kraja.

Ostvarujući specifičnu i razgranatu kulturnu misiju, kolonija se održala do današnjih dana, prilagođavala se potrebama društva, usavršavala i bogatila novim oblicima i sadržajima.
Na samoj likovnoj koloniji, učestvovuju umetnici koji su poznati i priznati u našoj zemlji. Likovni umetnici su u okruženju manastira Kalenić, koji zbog izuzetnih kulturno – istorijskih i umetničkih vrednosti ima svojstvo spomenika kulture još od 1948. godine, stvaraju dela inspirisana lepotom prirode Levča ali i ovog kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Posetioci Sabora su bili u prilici, da prilikom trodnevnog druženja s slikarima saznaju nešto više o njihovim stvaralačkim idejama i potencijalu.