Festival zdrave hrane


Festival zdrave hrane predstavlja manifestaciju koja u velikoj meri doprinosi izgradnji svesti dece školskog uzrasta o očuvanju životne sredine i korišćenju zdrave hrane u ishrani. Manifestacija koja se organizuje u oktobru mesecu svake godine, pripremaju roditelji, učitelji i deca osnovne škole Dušan Popović koja ima 13 isturenih odeljenja u seoskim mesnim zajednicama opštine Rekovac. Karakteristika ove manifestacije je da se svake godine u drugom selu učenici okupljaju kako bi predstavili svoju kreativnost i dostignuća u pripremi starih tradicionalnih jela sa područja Levča koja su pripremale i njihove majke i bake. Poseban utisak na sve prisutne ostavljaju kreacije od voća i povrća vrednih majki, učiteljica i dece.
Uticaj ove manifestacije na lokalnu zajednicu i učenike je višestruki:

• neguje se tradicija u pripremi starih jela,
• razvija se kreativnost i ekološka svest kod najmlađe populacije,
• neguje se zdrav način života,
• učenici se odmore od svakodnevnih školskih obaveza,
• roditelji i ostali članovi lokalne zajednice aktivno učestvuju u organizaciji događaja.

Na kraju manifestacije nastupaju folklorne grupe učenika iz osnovnih škola predstavljanjem kulturnog i nematerijalnog nasleđa Levča čime manifestacija poprima i kulturološki karakter.

Smotra narodnog stvaralaštva dece Šumadije i Pomoravlja


Svake godine, u maju mesecu, u Rekovcu se tradicionalno održava smotra narodnog stvaralaštva dece Šumadije i Pomoravlja. Smotra je mesto na kome se predstavlju tradicija izvornosti i autentičnosti narodne kulture. Kroz pesmu, igru i svirku se izražava iskonska potreba da se iskažu duh i lične stvaralačke sposobnosti, koje se prenose s kolena na koleno, i tako čuva kultura svog naroda na najbolji način.
Smotra je takmičarskog karaktera, gde se takmičenje realizuje u dve kategorije: mlađi uzrast od prvog do četvrtog razreda i stariji uzrast od petog do osmog razreda. Najuspešnije kulturno-umetničko društvo predstavlja se na Republičkoj smotri u Ratini kod Kraljeva. Tog dana ulice našeg mesta ukrašene su šarenilom i lepotom narodnih nošnji koju deca s ponosom nose i predstavljaju. Deca pokazuju da se, uz pomoć svojih vođa i koreografa, zalažu za očuvanje naših narodnih igara, običaja i kulture.