Jankovi dani


Svake godine u okviru saborskih dana manifestacije “Prođoh Levač, prođoh Šumadija” održava se tradicionalno i sabor slikara i pesnika “Jankovi dani” u čast ovog slikara. U okviru sabora održava se i dečija likovna kolonija koja ima za cilj da motiviše mlade da stvaraju, nastave tradiciju Oparićke slikarske škole i sačuvaju uspomenu na rad likovne sekcije u Oparićkoj školi koju je vodio Janko Brašić.

Cilj ove kolonije je da motiviše mlade da stvaraju, nastave tradiciju Oparićke slikarske škole i sačuvaju uspomenu na rad likovne sekcije u Oparićkoj školi koju je vodio Janko Brašić. Jedna od pratećih manifestacija “Đaku prvaku knjiga na dar”, ima za cilj da se najmlađi okupe, obraduju, da se Sabor omasovi. Put ka svetu otvoren je još pedesetih godina Brašićevom izložbom u inostranstvu i ulaskom u enciklopediju svetski priznatih umetnika i nema dileme šta nas to vodi napred.

Zlatni glas Sabora


U okviru sabora narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ Turistička organizacija opštine Rekovac, tradicionalno, organizuje takmičenje pevača amatera pod nazivom „Zlatni glas Sabora“.

Ova manifestacija koja se održava u Domu kulture u Rekovcu ima za cilj negovanje starih, tradicionalnih i izvornih pesama i očuvanje nacionalnog kulturnog, duhovnog identiteta srpskog naroda.

Okuplja veliki broj učesnika i posetilaca, a stručni žiri ocenjuje učesnike i dodeljuje nagrade za najbolje izvedene pesme. Pored ocena stručnog žirija, svoju ocenu daje i prisutna publika, a takođe se vrši i direktan radio prenos takmičenja, tako da i slušaoci koji nisu prisutni u sali imaju prilike da uživaju u interpretacijama.
Prema utvrđenim propozicijama, svaki kandidat peva jednu izvornu narodnu pesmu, kao i jednu novokomponovanu koja je u duhu naše tradicionalne narodne muzike.

Na takmičenju učestvuju pevači iz mnogih krajeva Srbije: Beograda, Kragujevca, Kraljeva, Smederevske Palanke, Despotovca, Kruševca, Čačka. U revijalnom delu festivala posetioci uvek imaju prilike da uživaju u spletu brojnih igara kulturno umetničkih društava iz ovog kraja i izvođenju pesama virtuoza na harmonici.