Gastro turizam


Za gastro turizam u opštini Rekovac može se reći da predstavlja spoj vrednih ruku, zdrave hrane i prelepe prirode. Pravi primer za navedeno predstavljaju žene, članice dva udruženja žena „Zlatne ruke Levča“ iz sela Sibnica i „Levčanke“ iz Velike Kruševice. Tradicionalno gostoprimstvo, zdrava hrana, izvorska voda lekovitih svojstava, čist vazduh i prelepa priroda pružaju izvanredne uslove za odmor u Levču, kako za putnike namernike tako i za organizovane turističke posete.

Udruženje žena “Zlatne ruke Levča”

Udruženje žena “Zlatne ruke Levča” je osnovano 2012. godine, a članice udruženja većinom su iz rekovačkog sela Sibnica. Preovlađajuća delatnost ovog udruženja je pripremanje tradicionalih jela, po čemu je ovo udruženje najprepoznatljivije. Osim pripremanja tradicionalnih jela, članice udruženja se bave i delatnostima iz oblasti domaće radinosti, heklanjem, vezom, tkanjem, izradom suvenira, izradom odevnih predmeta sa narodnim vezom. Udruženje je imalo nastupe na sajmovima i manifestacijama ruralnog karaktera na kojima je predstavljalo tradiciju Levča u oblasti pripreme tradicionalne hrane.

Udruženje žena „Levčanke“


Udruženje žena „Levčanke“ kroz realizaciju aktivnosti radi na negovanju i očuvanje narodne tradicije, običaja, kulture i tradicionalnih zanata karakterističnih za seoske sredine opštine Rekovac. U planu udruženja su i promotivne aktivnosti na sajmovima i manifestacijama širom Republike Srbije, koje imaju za cilj upoznavanje javnosti sa tradicionalnim proizvodima, običajima i kulturom opštine Rekovac. Cilj udruženja je očuvanje srpske tradicije ne samo u izradi ručnih radova odevnih i upotrebnih predmeta već i pripremanje tradicionalnih jela, očuvanje običaja, uređenje životnog i radnog prostora.
Članice udruženja su žene različitog životnog doba, obrazovanja i socijalnog statusa (zaposlene, penzioneri, ostale bez posla, domaćiće).
Bave se svim oblicima ručnog rada :
-sve vrste veza,
-heklanje,
-pletenje,
-šivenje,
-tkanje,
-izrada ukrasa, suvenira i nakita.
Otvorene su za saradnju sa mladim generacijama kojima žele da prenesu svoja znanja i umeća, a i da sarađuju sa drugim udruženjima i pojedincima radi unapređenja znanja.