ФИЛМ И БРОШУРА О КУЛТУРНОЈ БАШТИНИ ЛЕВЧА
December 27, 2018
Промоција општине Рековац на сајму туризма у Брну
January 23, 2019
Prikaži sve

Директорка Народне библиотеке у Рековцу добитник је награде ,,Културни образац,,

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић уручио је у Југословенској кинотеци признање “Културни образац” установама и појединцима за “посвећени рад на корист наше културе”. Међу добитницима овог признања је и Биљана Томић, директор Народне библиотеке  ,,Др Милован Спасић,, у Рековцу за свесрдно залагање и дугогодишњи рад на пољу културе и библиотекарства.

У уводној речи министар Вукосављевић је нагласио да “Једно симболично, али искрено хвала добило је форму признања под називом “Културни образац” и можемо заиста рећи да ове установе и прегаоци могу да буду “културни образац” у својим делатностима на широком пољу културе.

Он је додао да се на дипломи налази цитат Слободана Јовановића: “Култура даје онај углед и ону моралну надмоћност која, такорећи, неосетно и не наилазећи на отпор, побеђује”.

У име свих награђених на признању су се  захвалили директорка Народног музеја у Београду Бојана Борић Брешковић и члан Комисије за Хиландар Мирко Ковачевић.

Кратак филм у продукцији Филмских новости подсетио је на све оно што је обележило српску културу у протеклих годину дана, од отварања реконструисаног Народног музеја у Београду и Културног центра Србије у Пекингу, преко уписа певања уз гусле на Унескову Листу нематеријалне културне баштине, акције “Негујмо српски језик”, учешћа Србије као почасног госта на сајмовима књига у Техерану и Будимпешти, до радова на обнови у манастира Хиландар, Грачаница и Бањска и повратка “Горестног плача” Захарија Орфелина у Народну библиотеку Србије.

    

Припремио: Момчило Сретеновић