Завршен је избор за најлепше двориште Левча
July 16, 2019
ЗАВРШЕН ЈЕ 50. ЈУБИЛАРНИ САБОР ,,ПРОЂОХ ЛЕВАЧ, ПРОЂОХ ШУМАДИЈУ,,
August 6, 2019
Prikaži sve

ДОБРОДОШЛИ НА 50. ЈУБИЛАРНИ САБОР ,,ПРОЂОХ ЛЕВАЧ,ПРОЂОХ ШУМАДИЈУ,,

Пола века  традиције, пола века очувања традиције , пола века неговања свега онога на чему  почива континуитет и идентитет једне културе и једне нације.  Јер  као што рече Зоран Андријашевић у поздравном говору приликом отварања XIII по реду Сабора још давне 1982. године  ,, Дошли смо да не заборавимо, из свих крајева у крај који се дрзнуо да сачува нешто традиције народа који брзо грабећи напред, често изгуби део своје прошлости  ради сивих боја Европе. Овде , крај једног од најлепших манастира у Србији, Каленића, чисти као планински извори јављају се тонови народног генија оваплоћеног кроз игру, боју и песму у свјој самониклости,,.

Пола века сабора народног стваралаштва ,,Прођох Левач прођох Шумадију,, који се одржава од 01. до 04. августа 2019. годене  је свакако јубилеј који ће обележити  како културна, тако и туристичка дешавања у овој години на територији општине Рековац.

И ове године педесети пут народ овог краја се дрзнуо да сачува сав духовни колоритет српског народа, сву лепоту фруле, хармонике, лејки , тканица, антерија, јелека,чакшира и опанака, дугих бркова и плетеница, наивног сликарства, изворне народне песме и кола.

Овогодишњи 50. јубиларни сабор народног  стваралаштва почиње у четвртак 01. августа 2019.  у 19 часова отварањем XXVII ликовне колоније ,,Каленић,, чији је један од оснивача Јанко Брашић који је уједно  оснивач наивног сликарства у Србији.
У петак 02.08.2019 са почетком у 20 часова у Дому културе у Рековцу одржава се X  такмичење певача аматера ,,Златни глас Сабора,, на коме нас очекује десет одличних певача који нам долазе из свих крајева Србије, од Ниша и Власотинца на југу до Суботице на северу. Гост вечери на манифестацији  и члан жирија ће бити Радиша Урошевић, који ће одржати и мини концерт по завршетку такмичарског дела. Иначе ово такмичење које је обновљено 2009. године вуче корене од првог Сабора који је одржан 1970. године, када се одржало прво такмичење певача аматера у сали у Белушићу где је члан жирија и гост вечери био Предраг Цуне Гојковић.

Саборски дани се настављају у суботу у Каленићу где је за 10 часова заказано отварање изложбе старих и ретких књига која ће ове године бити посвећена обележавању јубилеја, тако да ће бити изложено мноштво плаката и других предмета који су обележили пола века манифестације.
Свечано отварање 50. јубиларног народног стваралаштва ,,Прођох Левач, прођох Шумадију, одржаће се традиционално у порти манастира Каленић са почетком од 18 часова где ће бити изведен богат културно-уметнички програм под називом ,,50 година саборовања у Левчу,, који је посвећен обележавању јубилеја. Сценарио и режију потписују Марина Кончар и Владимир Ђорђевић а наступиће драмски уметници Небојша Дугалић, Весна Павловић  и Бојан Вељовић. У програму ће наступити и прошлогодишња  представница наше земље на Ееуросонгу Даница Крстић, која је 2014. била победница  саборског такмичења певача аматера. Такође наступиће и ансамбли ,,Абрашевић,, из Крагујевца и ,,Традиција,, из Трстеника.

Oвогодишњи 50. јубиларни по реду сабор народног стваралаштва ,,Прођох Левач, прођох Шумадију,,  ће званично отворити министар културе  Владан Вукосављевић.
Завршног дана, програм креће у 8 часова са Светом литургијом у манастиру Каленић, наставља се са изложбом слика са ликовне колоније ,,Каленић,, која ће бити уприличена од 10:30 у просторијама ОШ ,,Душан Поповић,, у Каленићу.Истовремено од 9 часова на тераси у конаку манастира је пријављивање кандидата за саборска такмичења за најдужу плетеницу, најдужи брк и такмичење здравичара.  Такмичење здравичара и избор за најбољег здравичара сабора креће од 11 часова испред бине у порти манастира Каленић на којој ће бити уприличена и додела награда за најлепша дворишта у Левчу.Такође у порти се одржава и манифестација ,,Златне руке Левча,, где гости имају прилику да се упознају са кухињом левачког краја а при крају манифестације имаће могућност  да те специјалитете и дегустирају.
За 12:30 је заказан свечани дефиле КУД-ова уз трубачки оркестар Ивана Ђенадића, док је наступ КУД-ова заказан за 13 часова. Поред фолклора на централној бини биће одржано и такмичење за најдужу плетеницу, најдужи брк, најлепшу мушку и женску народну ношњу као и за најлешу саборицу и уз обавезни наступ чувених ,,Лејкаша”.

И ове године ће на централној бини бити додељена повеља ,,Бративоје Марковић,, која носи име по једном од оснивача Сабора и која се додељује установама и појединцима који су дали значајан допринос развоју и популаризацији манифестације.

Такође очекује вас и велики број излагача у ,,Улици старих заната,, где ће посетиоци моћи да виде и купе нешто од ручно рађених сувенира и традиционалних занатских производа које производе удружења грађана из целе Србије.

Добродошли на 50. Сабор народног стваралаштва ,,Прођох Левач, прођох Шумадију”.

Припремио:Момчило Сретеновић

Фото: Коки Јовановић и архива ТО Рековац