ДОБРОДОШЛИ НА 50. ЈУБИЛАРНИ САБОР ,,ПРОЂОХ ЛЕВАЧ,ПРОЂОХ ШУМАДИЈУ,,
July 18, 2019
ДОДЕЉЕНЕ СУ НАГРАДЕ ЗА НАЈЛЕПША ДВОРИШТА ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ
August 26, 2019
Prikaži sve

ЗАВРШЕН ЈЕ 50. ЈУБИЛАРНИ САБОР ,,ПРОЂОХ ЛЕВАЧ, ПРОЂОХ ШУМАДИЈУ,,

Наступом културно- уметничких друштава на Летњој позорници крај Каленићке реке данас је у Каленићу код Рековца завршен 50. Сабор народног стваралаштва „Прођох Левач, прођох Шумадију” чији је програм  почео у четвртак отварањем XXVII ликовне колоније ,,Каленић”, настављен је 10. јубиларним такмичењем певача аматера у петак и свечаним отварањем Сабора у суботу од 18 часова.

Сценско музички приказ под називом “50 година саборовања у Левчу” изведен је у продукцији “Престиге МИА” из Крагујевца, по сценарију у режији Марине Кончар и Владимира Ђорђевића. Солиста је била Даница Крстић, а наступили су певачка група “Архаика” из Крагујевца и фолклорни ансамбли “Абрашевиц” из Крагујевца и “Традиција” из Трстеника.

Сабор је свечано отворио министар културе  Владан Вукосављевић. Председник општине Реаковац је Александар Ђорђевић је уручио министру Вукосављевићу и епископу шумадијском Јовану повеље које носе име Бративоја Марковића, оснивача Сабора и додељују се од 2006. године појединцима и инстутуцијама које су значајне за културни и економски развој Левачког сабора и општине Рековац.

За најлепшу девојку Сабора проглашена је Катарина Црноглавац из Трстеника, најдужу плетеницу имала је Милена Лукић из Јагодине, 151 центиметар, а најдуже бркове Зоран Лазаревић из Ниша, 140 центиметара.

Најбољу очувану народну мушку ношњу имао је Далибор Стевановић из Рековца, а женску Драгана Андрић из Зајечара.

Сабор је према процени организатора посетило око 16.000 људи, око четири хиљаде више него што општина Рековац има становника, преноси Танјуг.

Посетиоци су могли да погледају изложбу старих и ретких српских књига, новина и часописа, изложбу домаће радиности и старих заната, да присуствују припреми и дегустацији старих јела Левча, изложби слика наивних уметника овог краја и изложби слика са овогодишње, традиционалне 27. Ликовне колоније „Каленић 2019”, да присуствују такмичењу за „златни глас Сабора”…

Весеље крај Каленићке реке потрајаће ноћас дуго, неки тврде сутра до зоре, уз музику и песму, најбоља вина из Левачког виногорја и шљивовицу монахиња манастира Каленић.

Проипремио: Момчило Сретеновић

Фото: Александар Кончар