Промоција LEADER приступа као модела руралног развоја
November 6, 2017
ПРВИ СПОМЕНИК СРПСКОМ СЕЉАКУ У СРБИЈИ
November 21, 2017
Prikaži sve

PODSEĆANJE: LEVAČ U NAJPOPULARNIJEM TURISTIČKOM TV VODIČU

Ne tako davne 2009. godine popularna  televizijska emisija Globe Trakker( prvobitno Lonely Planet) koja je ovenčana sa preko 20 međunarodnih priznanja a  koja se bavi temom putovanja po svetu  je snimila  emisiju o Balkanu(serijal broj 13) u kojoj je jedan deo posvećen i najpoznatijoj manifestaciji iz Levačkog kraja, Saboru narodnog stvaralaštva ,,Prođoh Levač ,prođoh Šumadiju,, kao i manastiru Kalenić u čijoj se porti delom i održava ova manifestacija , sada već  skoro pola veka.

Poznati voditelj Zai Harding je posebno bio oduševljen takmičenjem za najduži brk koje se preko četrdeset godina organizuje u sklopu Sabora narodnog stvaralaštva ,,Prođoh Levač ,prođoh Šumadiju,,. Popularni voditelj Zai  se čak upustio i u takmičenje sa popularnim ,,brkama,, sa svojim  lažnim brkovima  od oko 30 cm koji su mu se na  bini odlepili i ispali. Na kraju se popularni voditelj slikao i sa tadašnjim Ginisovim rekorderom Zoranom Pantićem-Brkom  iz  Kruševca.Drugi dan boravka ekipa je snimila prilog o srednjevekovnom manastiru   Kalenić kao jednom od najreprezentativnijih primera Moravske graditeljske škole koji i dan danas pleni svojom lepotom.

Nakon Levča ekipa je na proputovanju kroz Srbiju posetila  Beograd  i na kraju festival trube u Guči . Više o ovoj emisiji možete pogledatina sledećem linku:

The Balkans

Globe Trekker