КО НИЈЕ БИО У СЕКУРИЧУ, ТАЈ НЕ ЗНА ШТА ЈЕ ДОБАР ПАСУЉ
September 2, 2019
Отворен је конкурс за такмичење певача аматера ” Златни глас сабора Прођох Левач, прођох Шумадију”
June 1, 2020
Prikaži sve

У Рековцу је одржана национална промоција ЛЕАДЕР програма

 

Туристичка организација општине Рековац је у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и  Регионалном агенцијом за економски развој Шумадије и Поморавља, 02.10.2019. у манастиру Прерадовац организовала конференцију која је представљала националну промоцију  ЛЕАДЕР програма за помоћ руралном развоју на територији Србије. На конференцији која је окупила преко 120 учесника било је  представника Европске комисије из Брисела,затим   представника ЛАГ-ова из бројних европских земаља, затим представника  министарстава и представника  градова и општина. На конференцији су говорили   Ненад Поповић директор Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, затим Ана Новак Вуд и Ивона Листван као представници Европске комисије и госпођа Јасмина Миљковић као представник министарства пољипривреде. Присутнима је добродошлицу пожелео  Др Александар Ђорђевић председник Општине Рековац који је у најкраћим цртама представио потенцијале општине Рековац . Присутни су имали прилику да се упознају са Локалном акционом групом Левач( ЛАГ Левач) али и да пробају специјалитете које су им припремиле чланице ЛАГ-а из три удружења жена и то УЖ Левчанке, УЖ Златне руке Левча и УЖ Слатки залогај. По завршетку конференције гости су имали прилику да обиђиу  винарију Милетић у Опарићу и винарију Ластар у Секуричу. Том приликом су могли да се упознају са плановима за будућност  поменитих винарија али и да дегустирају нека од најбољих вина у Србији.

Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде је од 2007. године започело са припремама за увођење ЛЕАДЕР-а у Србију. Циљ је да се искористи развојни потенцијал локалних заједница, да се успоставе локална партнерства јавног, приватног и невладиног сектора која ће имати капацитет да делују као Локалне акционе групе (ЛАГ-ови) у припреми и реализацији стратегија локалног руралног развоја.
Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља је идентификовала општину Рековац и 5 села са територије Града Крагујевца као територију на којој би се формирала Локална акциона група под називом „Локална акциона група Левач“  или скраћен назив (ЛАГ Левач).

За потребе успостављања ЛАГ-а идентификовани су људски, финансијски, технички и природни потенцијали територије ЛАГ Левач. Током ових активности идентификација и мапирање потенцијала се спроводила у сарадњи са представницима сеоских месних заједница, удружењима пољопривредника, пољопривредним произвођачима, представницима културних и друштвених заједница и пословним сектором општине Рековац и Града Крагујевца.Локални развој руралних средина се у досадашњој пракси у великој мери темељио на донацијама пољопривредницима из општинских буџета или субвенцијама из буџета ресорних министарстава који су могли утицати углавном на развој секторски оријентисаних пољопривредних газдинстава или појединаца.
Да би се постигао одрживи развој и подршка мултисекторском развоју читаве локалне заједнице потребно је укључити у у процес планирања, а касније и у имплементацију развојних планова читаву локалну заједницу са свим својим потенцијалима и најразличитијим знањима и вештинама. Формирање ЛАГ-а на територији општине Рековац и Града Крагујевца као и израда СЛР као једне од активности овог процеса, омогућава да се у процес развоја локалне заједнице укључе млади, мањинске и угрожене групе, жене из сеоских средина, удружења пољопривредника и традиционалних заната, пензионери, као и институције које подржавају активности ових групација, односно сви они који до сада то нису били у могућности. Ово омогућава да развој територије “Левча” буде по мери и у сагласју са свим његовим становницима.

Подручје деловања ЛАГ Левач покрива села са територије 2 административна округа, Шумадијког И Поморавског округа.

 

Припремио:Момчило Сретеновић

Фото: Дејан Михајловић