ЛЕВАЧКИ ВИНО ФЕСТ
May 3, 2018
КОНКУРС ЗА НАЈЛЕПША ДВОРИШТА ЛЕВЧА У 2018. ГОДИНИ
May 23, 2018
Prikaži sve

19. СМОТРА НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ДЕЦЕ ШУМАДИЈЕ И ПОМОРАВЉА

Традиционална 19. по реду ,,СМОТРА НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ДЕЦЕ ШУМАДИЈЕ И ПОМОРАВЉА,, биће одржана 12.05.2018. године са почетком у 12 часова у Дому културе у Рековцу уз учешће бројних КУД-ова из региона.

 

Циљ ове манифестације је подстицање културних израза коју су резултат креативности појединаца, група, удружења, откривање, стварање, очување и представљање српске културе, подстицање младих талената у области културног и уметничког стваралаштва, очување традиције, културе, обичаја кроз песму и игру.

Смотра је место на коме се представљају традиција изворности и аутентичности народне културе. Да нису само наши стари ти који умеју да запевају и засвирају неку стару изворну песму или заиграју неку заборављену игру, већ 19 година потврђују дечији ансамбли из Шумадије и Поморавља који представљају традицију и обичаје свог народа на овој смотри.

У суботу 12. маја са почетком у 12 часова кренуће свечани дефиле учесника кроз главну улицу у Рековцу уз  играње великог кола у центру којим се учесници уједно и представљању и позивају све љубитеље фолклора на главни догађај који почиње у 12:30 у Диму културе. Велики број учесника ће тог дана улице Рековца обојити  лепотом дечјег осмеха, радошћу, срећом, шаренилом народних ношњи које учесници с поносом носе и показују и на тај начин презентују лепоту  и традицију свог краја.

          Смотра народног стваралаштва Шумадије и Поморавља је такмичарског карактера, где се такмичење одвија у две категорије: млађи узраст – од првог до четвртог разреда и старији узраст – од петог до осмог разреда основне школе.

ДОБРОДОШЛИ НА 19. СМОТРУ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ДЕЦЕ ШУМАДИЈЕ И ПОМОРАВЉА!!!

Припремио: Момчило Сретеновић