УСПЕШНА ПРОМОЦИЈА ОПШТИНЕ РЕКОВАЦ НА САЈМУ ТУРИЗМА У НИШУ
April 11, 2018
БОКСЕРСКА РЕВИЈА У СУБОТУ 14.04.2018. У РЕКОВЦУ
April 11, 2018
Prikaži sve

СТУДИЈСКА ПОСЕТА АУСТРИЈИ У ОРГАНИЗАЦИЈИ РЕГИОНАЛНЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ

Студијско путовање у Аустрију крајем марта, организовано у оквиру пројекта „Припрема два региона, Срем, Шумадија и Поморавље за оснивање ДМО-а, дефинисање туристичког простора и техничка подршка субјектима који продају дестинације у циљаним регијама“, окупило је представнике Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља и  Регионалне развојне агенције Сремa као и представнике туристичких организација и локалних самоуправа из ова два региона.

Упознавање аустријске покрајине Штајерске која је удружула потенцијале целе регије и направила јединствен бренд ,,Vulkanland,,  који је за 20 година заједничког рада и постојања успео да Штајерску издигне на друго место најпожељнијих регија за живот у Аустији. Регија се се налази на тромеђи Аустрије, Мађарске и Словеније и поседује доста сличности са Шумадијом и Поморављем посебно по чињеници да је један од кључних носилаца развоја регије било виноградарство и произвођачи вина који су успели да квалитетом својих производа привуку велики број туриста али и да значајно повећају извоз.

Током четвородневног студијског путовања организовани су бројни састанци са представницима значајних институција  у овој регији, разговарали смо са градоначелником Фелдбаха и директорима кључних туристичких организација у региону али је и организована посета  носиоцима развоја као што су  винарије, фабрике аутентичне аустријске шунке, затим фабрика пива, фабрика чоколаде и кроз разговор са домаћинима уочили да је у овој аустријској регији приметан менталитет заједништва и заједничког наступа у пружању туристиче услуге посетиоцима. Односно да су сви становници ове регије делом и туристички радници, јер директно или индиректно зависе од туризма и туриста, који у овој регији која броји нешто преко 100.000 становника, остваре преко 2 милиона ноћења. На крају смо посетили и факултет у Капфенбергу где се обучавају будући туристички радници на неколико различитих смерова.

   

Припремио: Момчило Сретеновић