У СУБОТУ ПОЧИЊУ ШУМАДИЈСКЕ ЗИМСКЕ ИГРЕ 2018
October 4, 2018
ЈОШ ЈЕДНА НАГРАДА ЗА ТУРИСТИЧКУ ОРГАНИЗАЦИЈУ ОПШТИНЕ РЕКОВАЦ
October 30, 2018
Prikaži sve

ОПШТИНА РЕКОВАЦ ДОБИЈА НОВЕ ПЕШАЧКЕ И БИЦИКЛИСТИЧКЕ СТАЗЕ

У склопу пројекта припрема два региона за формирање ДМО( Регионалне туристичке организације Шумадије и Поморавља) у шест општина овог региона започето је са израдом пројектне документације неопходне   за  обележавање једне  пешачке стазе у дужини од 20-30 километара и једне бициклистичке стазе у дужини од  око 40 километара као и једне велике стазе која ће ићи кроз цео регион оквирне дужине од 400 километара. У склопу припрема за израду документације за трасирање и обележавање стаза , посетио нас је пројектант   Јован Ераковић који је са представницима Туристичке организације општине Рековац  обишао терен, како би сагледао ситуацију и измапирао трасе за будуће стазе.  Пешачка стаза би требала да крене из  манастира Ралетинац и да преко Кременца иде поред манастира Манастирак , затим кроз Велику Крушевицеу преко брда поред  села Баре и Сиљевица до археолошког налазишта у Жупањевцу. Из Жуапњевца траса даље води преко брда поред Говор воде до манастира Каленић, и затим наставља до Шљивице, односно пар стотина метара изнад села се завршава на месту на коме је једним другим пројектом предвиђена изградња видиковца. Иначе место на коме је предвиђена локација за видиковац је место са кога је   Александар Сарић из Крагујевца усликао фотографије које су ушле у Мајкрософтову галерију позадина за рачунаре. То су једине две фотографије из Србије које се налазе у тој галерији и које су на располагању милијардама корисника оперативног система Windows.

Бициклистичка стаза за почену тачку има Рековац и затим наставља преко Велике Крушевице, Сиљевице, Богалинца, Жупањевца до Сибнице, затим даље иде преко Калудре и Превешта до манастира Каленић. Одатле се стаза враћа на Лепојевић и Опарић, Белушић и поново враћа у Рековац.  Док ће друга бициклистичка  траса  тзв. ,,Велики круг,, који покрива цео регион Шумадије и Поморавља, у нашу општину ући од Ратковића, преко Рековца и даље на Комаране, Мотрић и Драгово, и затим преко Белушића  и Течића и Лоћике прећи на јагодинску територију.

Пројектом је предвиђено постављање одређених путоказа на раскрсницама као и постављање одређеног броја  инфо табли на самој траси и посебно испред сваке знаменитости поред које пролази, како бисмо адекватно информисали туристе о богатој историји овог краја. Такође са пројектантом је договорено да се пројектује и одређени број одморишта дуж стаза.

Овај пројекат се финансира од стране SDC-а(Швајцарска агенција за развој и сарадњу) а преко Регионалне агенције за еконимски развој  Шумадије и Поморавља . У овом пројекту донатори дају око 95 процената неопходних средстава док остатак обезбеђује Општина Рековац.

   

 

Фотографију Александара Сарића у пуној величини можете преузети из Мајкрософтове галерије са линка у прилогу:

https://kbdevstorage1.blob.core.windows.net/asset-blobs/19293_en_1

https://support.microsoft.com/en-us/help/18830/from-the-community-wallpapers