Додељене су награде за најлепша дворишта Левча
July 20, 2018
ВЕЧЕРАС СЕ У РЕКОВЦУ ОДРЖАВА ТАКМИЧЕЊЕ ,,ЗЛАТНИ ГЛАС САБОРА,,
July 27, 2018
Prikaži sve

ОВЕ НЕДЕЉЕ СЕ ОДРЖАВА 49. САБОР ,,ПРОЂОХ ЛЕВАЧ, ПРОЂОХ ШУМАДИЈУ,,

Ове недеље почиње 49. Сабор народног стваралаштва ,,Прођох Левач, прођох Шумадију,, који већ пола века окупља љубитеље и чуваре традиције и културног блага нашег народа. Сабор ове године почиње у четвртак 26.07.2018. године са манифестацијом ,,Левачко посело,, која се одржава у Рековцу у порти цркве Светог Романа са почетком од 18 часова.
Истог дана са почетком у 19 часова је отварање XXVI  традиционалне ликовне колоније у О.Ш ,, Душан Поповић,, у Каленићком Прњавору уз учешће десетак сликара из Србије. Саборски дани се настављају у петак увече, одржавањем IX по реду такмичења певача аматера ,,ЗЛАТНИ ГЛАС САБОРА,, у сали Дома културе у Рековцу уз учешће 10 такмичара који долазе из свих крајева Србије.Почетак манифестације је заказан за 20 часова.
Саборски дани се настављају у суботу у Каленићу где је за 10 часова заказано отварање изложбе старих и ретких књига и где ће и ове године бити изложена једна од најмањих књига на свету.
Свечано отварање 49. народног стваралаштва ,,Прођох Левач, прођох Шумадију, одржаће се традиционално у порти манастира Каленић са почетком од 18 часова где ће бити изведен богат културно-уметнички програм под називом ,,Каленић памти,, који је посвећен стогодишњици великог рата. Сценарио и режију потписују Марина Кончар и Момир Брадић и драмски уметници Небојша Дугалић, проф.др Мића Живојиновић,Весна Павловић, Момир Брадић и Бојан Вељовић. Такође ће наступити и овогодишња представница на еуросонгу Даница Крстић и ансамбл министарства одбране ,,Станислав Бинички” и КУД Традиција из Трстеника.

Oвогодишњи 49. по реду Сабор народног стваралаштва ,,Прођох Левач, прођох Шумадију,,  ће званично отворити министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.
Завршног дана, програм креће у 8 часова са Светом литургијом у манастиру Каленић, наставља се са изложбом слика са ликовне колоније ,,Каленић,, која ће бити уприличена од 10:30 у просторијама ОШ ,,Душан Поповић,, у Каленићу. Истовремено у порти манастира се о одржава такмичење здравичара и избор за најбољег здравичара сабора као и манифестација ,,Златне руке Левча,, где гости имају прилику да се упознају са кухињом левачког краја и да неке од специјалитета и пробају.Ове године годсти ове манифестације ће бити чланице удружења ,,Сејачи среће,, из Варварина.
За 12:30 је заказан свечани дефиле уз трубачки оркестар Мије Бонђулића, док је наступ КУД-ова заказан за 13 часова. Поред фолклора на централној бини биће одржано и такмичење за најдужу плетеницу, најдужи брк, најлепшу мушку и женску народну ношњу као и за најлешу саборицу и уз обавезни наступ чувених ,,Лејкаша”.

Овогодишњи добитници повеље ,,Бративоје Марковић,, која носи име оснивача сабора
и која се додељује установама и појединцима који су дали допринос развоју манифестације  иде у руке наивног сликара Милоша Лазића из Опарић  и биће додељена Полицијској станици Рековац и Ватрогасно спасилачкој јединици Рековац.

Добродошли на 49. Сабор народног стваралаштва ,,Прођох Левач, прођох Шумадију”.