ПРОМОЦИЈА ОПШТИНЕ РЕКОВАЦ НА БЕОГРАДСКОМ МАНИФЕСТУ
May 29, 2018
ТАКМИЧЕЊЕ ПЕВАЧА АМАТЕРА ,,ЗЛАТНИ ГЛАС САБОРА 2018,,
June 12, 2018
Prikaži sve

АМБАСАДОР БЕЛГИЈЕ У ТУРИСТИЧКОЈ ПОСЕТИ ЛЕВЧУ

У суботу 2. јуна 2018. године његова екселенција амбасадор Белгије у Србији Лео Дас са супругом Моник и пријатељима је био у туристичкој посети општини Рековац. Представници Туристичке организације општине Рековац су се потрудили да упознају његову екселенцију са богатом историјом Левча и општине Рековац и туристичким потенцијалима овог краја. Његова екселенција Лео Дас и негова супруга Моник су посебно били одушевљени богатом историјом левачког виногорја и левачким винаријама и овом приликом су посетили винарију Ластар у Секуричу. У предивном амбијенту љубазни домаћини из винарије Ластар су спровели госте кроз винарију и показали им да врхунска француска технологија уз добар левачкии тероар и максималну посвећеност дају врхунске резултате у шта су гости на крају обиласка могли и да се увере.

    

 

После винарије на путу до манастира Каленић, његова екселенција је од стране домаћина упозната и са осталим винаријама из левачког виногорја и бројним знаменитостима Левча, од приче о Јанку Брашићу оснивачу наивног сликартва у Србији до приче о средњевековним манастирима и бројним природним лепотама посебно о бројним планинарским стазама и о прелепом погледу на Левач и Шумадију и Поморавље који се пружа са врха Самар(922м). У манастиру Каленић госте је дочекала игуманија Нектарија која је повела госте у обилазак кроз манастир и испричала предивну причу о историји манастира који датира из 1407. године. По обиласку манастирске ризнице и порте гости су имали прилику да уживају у послужењу које су љубазне монахиње припремиле у конаку који је задужбина Краља Александра Карађорђевића.

  

 

По завршетку обиласка манастира Каленић, чијим лепотама и историјом су амбасадор и његова супруга били опчињени, обилазак је настављен обиласком једног од скривених бисера левачког туризма, по речима амбасадора ,,бисером усред шуме,, Драговачким језером. У предивном амбијенту овог језера уз свечани ручак амбасадор је у разговору са председником општине Др Александром Ђорђевићем истакао да је одушевљен лепотама овог краја које су за њега биле непознаница и најавио долазак на манифестацију ,,Прођох Левач прођох Шумадију,, која се већ 49. година организује у порти манастира Каленић. На крају дана амбасадору су уручени поклони у виду традиционалних ручно рађених предмета из овог краја које су припремиле жене из удружења ,,Левчанке,, и чувени корпари из Белушића и Драгова.

         

Припремио:Момчило Сретеновић