Завршено је такмичење Златни глас Сабора ,,Прођох Левач, прођох Шумадију,,
August 9, 2017
ПАСУЉИЈАДА 2017 – Дан када Левач замирише на пасуљ
September 4, 2017
Prikaži sve

TRADICIJA, ISTORIJA I DUHOVNOST PRODEFILOVALI 48. SABOROM ,,PROĐOH LEVAČ, PROĐOH ŠUMADIJU,,

U nedelju uveče spuštena je zavesa na 48. Sabor narodnog stvaralaštva ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadiju,, koji  već pola veka okuplja ljubitelje i čuvare tradicije i kulturnog blaga našeg naroda. Sabor je ove godine  počeo otvaranjem tradicionalne likovne kolonije u četvrtak  03.08.2017. godine u O.Š ,, Dušan Popović,, u Kalenićkom Prnjavoru uz učešće desetak slikara iz Srbije. Saborski dani su nastavljeni u petak uveče, održavanjem osmog po redu takmičenja pevača amatera  ,,ZLATNI GLAS SABORA,, u prepunoj Sali Doma kulture u Rekovcu uz učešće 16 takmičara koji su došli iz cele Srbije i goste večeri Marka Đurića i Veru Matović. Saborski dani su nastavljeni u subotu u porti manastira Kalenić, gde je uz prisustvo velikog broja zvanica i gostiju sabora., održan program pod nazivom ,,Ostaviše pomen rodu srpskom” u režiji Marine Končar i Momira Bradića i uz učešće glumaca Momira Bradića, Vesne Pavlović, Nikole Milojevića, Nebojše Vranića i Vladimira Vučkovića. U okviru programa učestvovali su i solista Vojislav Spasić i hor AVIA Arhangeli, kao i folklorni ansambli “Grozd” iz Aleksandrovca i “Tradicija” iz Trstenika. Sabor je otvorio narodni poslanik i član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović, dok je govor dobrodošlice održao  predsednik opštine dr Aleksandar Đorđević.

Po završetku svečanog otvaranja,gosti sabora su nastavili da uživaju  uz igru i  pesmu koja je dugo odjekivala u noć. Naravno gostima je na raspolaganju bila i bogata ponudu koju su im pripremili izlagači na saboru.

Završnog dana, program je krenuo od ranih jutarnjih časova, pa su tako gosti mogli da   razgledaju postavku  starih i retkih knjiga   u O.Š ,,Dušan Popović,, u čijim prostorijama su bile izložene i slike učesnika likovne kolonije. Istovremeno u porti manastira se uveliko održavalo takmičenje i  izbor za najboljeg zdravičara sabora. Nagrada je ove godine otišla u ruke Đorđa Živanovića iz Vukmanovca čija je beseda ove godine ostavila najači utisak i na žiri i na publiku.

Po završetku takmičenja zdravičara, gosti su mogli da uživaju u specijalitetima udruženja žena  ,,Levčanke,, iz Velike Kruševice i ,,Zlatne ruke Levča,, iz Sibnice koje već dugi niz godina učestvuju manifestaciji koja se održava u porti manastira Kalenić pod nazivom ,,Zlatne ruke Levča,,  .  Posebnu pažnju publike ove godine su privukli specijaliteti koje su pripremile žene iz udruženja  ,,Izvorsko zrno,, iz Pirota. Koje  ni daleki put na plus 40 stepeni nije mogao da omete da na saboru promovišu jela iz svog kraja ,  među kojima se izdvaja peglana kobasica, kačkavalj i sarma uvijena u list vinove loze. Kompletan događaj su upotpunili ćilimi, slike naivnih slikara iz Oparića i stare rukotvorine koje su izložile žene sa teritorije opštine koje već tradicionalno učestvuju na ovoj manifestaciji.

Posetioci sabora su u nedelju mogli da sebe I svoje najbliže obraduju izvanrednim  rukotvorinama koje su u ,,Ulici starih zanata,, za njih pripremili članovi brojnih udruženja koja neguju stare i umetničke zanate a koji su nam za ovu priliku došli iz svih krajeva Srbije.

Program je nastavljen defileom ušesnika kroz saborište koji su sa praćeni zvukom trube lagano koračali ka bini na kojoj se održava centralna manifestacija ,  48. takmičenje kulturno-umetničkih društava. U okviru programa izabrana je i najlepša saborica, a to  je Mirjana Pavlović (17) iz Velikih Krupaca, prva pratilja Dana Felbab iz Novog Sada i druga pratilja Emilija Bažaljeva iz Luga.

Vlasnica najduže pletenice od 140 centimetara je  Milena Lukić (28) iz Jagodine. U konkurenciji do 7 godina prvo mesto osvojila je Kristina Petrović (6) sa pletenicom od 89 centimetara, do 15 godina Kristina Stošić (12) iz Milutovca 138 centimetara.Najduže brkove ima Zoran Lazerević iz Niša sa 160 centimetara. On je pobedio i prošle godine sa 140 centimetara.

Najlepšu žensku narodnu nošnju imala je Jelena Pavlović iz Novog Pazara, a najlepšu mušku nosio je Saša Nikolić iz Plažana. Povelja „Brativoje Marković” uručena je Slobodanu Saviću iz Nadrlja, koji je doprineo očuvanju folklornog nasleđa i pokretaču mnogih kulturnih manifestacija, i JP „Glaveja” iz Rekovca za dugogodišnji doprinos u organizaciji sabora.

Uz revijalni nastup folklornih ansambala iz  Novog  Pazara, Beočina , Kobišnice kod Negotina i  Novog Sada i tradicionalni nastup čuvenih levačkih lajkaša, završen je ovogodišnji sabor, uz nadu da će sledeći biti  kulturno i programski još bogatiji i posećeniji. Hvala svim učesnicima i posetiocima i vidimo se sledeće godine.

 

 

            

           

         

   

    

Fotografije: Foto Raša

Pripremio: Momčilo Sretenović