U Rekovcu održan tradicionalni karneval dece predškolskog uzrasta
May 19, 2017
MANIFESTACIJA SA TRADICIJOM NA PUT OKO SVETA
May 24, 2017
Prikaži sve

Смотра народног стваралаштва деце Шумадије и Поморавља

Традиционално, као и сваке године, и ове, организује се  18. смотра народног стваралаштва деце Шумадије и Поморавља , која ће бити одржана 20. маја у Дому културе.

Циљ ове манифестације је подстицање културних израза коју су резултат креативности појединаца, група, удружења, откривање, стварање, очување и представљање српске културе, подстицање младих талената у области културног и уметничког стваралаштва, очување традиције, културе, обичаја кроз песму и игру.

Смотра је место на коме се представљају традиција изворности и аутентичности народне културе. Да нису само наши стари ти који умеју да запевају и засвирају неку стару изворну песму или заиграју неку заборављену игру, већ 18 година потврђују дечји ансамбли из Шумадије и Поморавља који представљају традицију и обичаје свог народа на овој смотри.

Тог мајског дана, најпре се дефилеом и великим колом, који учесници одиграју у центру, представе грађанима Рековца, као и свим посетиоцима који тог дана дођу да прате ову манифестацију. Улице нашег места тог дана су обојене лепотом дечјег осмеха, радошћу, срећом, шаренилом народних ношњи које учесници с поносом носе и показују и на тај начин лепоту своје културе и традиције.

          Смотра народног стваралаштва Шумадије и Поморавља је такмичарског карактера, где се такмичење одвија у две категорије: млађи узраст – од првог до четвртог разреда и старији узраст – од петог до осмог разреда основне школе.

Припремио: Момчило Сретеновић