Sajam Turizma
December 20, 2018
ПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА О НЕМАТЕРИЈАЛНОЈ КУЛТУРНОЈ БАШТИНИ ОПШТИНЕ РЕКОВАЦ
December 24, 2018
Prikaži sve

Реконструкција дома културе у Рековцу уз помоћ Европске Уније

 

Европска унија (ЕУ) ће преко развојног програма ЕУ ПРО у 37 локалних самоуправа у регионима Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије финансирати са четири и по милиона евра реализацију пројеката локалне инфраструктуре који за циљ имају бољи квалитет живота људи. Рековац ће реконструисати Дом културе, чија је вредност радова 88.111,10 ЕУР. ЕУ ПРО ће помоћи са 72.191,65 ЕУР, док је учешће локалне самоуправе 15.919,45 ЕУР.
Пројекти, које је на основу административне, програмске и техничке евалуације предлога, одобрио Управни одбор програма, првенствено ће побољшати услове у културним и спортским установама, школама и вртићима, установама здравствене и социјалне заштите, а унапредиће се и комунална инфраструктура која ће посебно допринети бољим условима живота припадника и припадница рањивих група.
Реконструкција Дома културе, која подразумева реновирање санитарног блока, набавку новог намештаја и опреме за изложбени простор, обезбедиће адекватне услове за организовање привредних, културних и туристичких активности, чиме ће се повећати конкурентност локалне руралне економије и отварање нових радних места. Пројекат посебно треба да допринесе промоцији произвођача вина и грожђа и предузетница из општине, као и њихових традиционалних локалних производа, доприносећи тако очувању материјалног и нематеријалног културног наслеђа.
Подршком реализацији ових пројеката јавне инфраструктуре Европска унија директно доприноси бољем животу становништва кроз унапређење квалитета и доступности комуналних, здравствених и социјалних услуга, као и бољим условима за образовање и одрастање деце и младих.
Активности ЕУ ПРО-а, програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).