5. ЛЕВАЧКА ПАСУЉИЈАДА У СЕКУРИЧУ
September 3, 2018
У СУБОТУ ПОЧИЊУ ШУМАДИЈСКЕ ЗИМСКЕ ИГРЕ 2018
October 4, 2018
Prikaži sve

Министарство културе подржало 50. јубиларни Сабор ,,Прођох Левач, прођох Шумадију,,

На основу конкурса Министарства културе о очувању традиције и нематеријалног  културног наслеђа, Туристичкој организацији општине Рековац одобрена су средства везана за дигитализацију нематеријалне културне баштине општине Рековац кроз призму 50 година сабора прођох Левач прођох Шумадију.
Циљ пројекта јесте истраживање, документовање и трајно бележење нематеријлне културне баштине општине Рековац кроз призму Сабора народног стваралаштва,,Прођох Левач, прођох Шумадију,,.који већ пола века ту нематеријалну културну баштину чува, приказује и промовише. Снимањем документарног филма о нематеријалном културном наслеђу општине Рековац кроз призму Сарора сачували би се сви обичаји,фолклор, ретки занати, стара јела и друга нематеријална културна баштина која још постоји али је у сталном изумиирању, а која се сваке године на сабору приказује.
Овим филмом биће документован историјат самог Сабора као нематеријалног културног добра али и најважнији сегменти нематеријалне баштине коју он репрезентује од наивног сликарстав на челу са утемељивачем овог правца у Србији, чика Јанком Брашићем, преко етномузиколошке баштине која ће бити приказана кроз фолклор, лејкаше и фрулаше до корпарства и старих левачких јела .
Министарство културе и информисања републике Србије као покровитељ пројекта је обезбедило средства у износу од 500.000 динара.Средства су намењена за снимање и монтирање документарног филма, за штампање 700 примерака брошуре о нематеријалној баштини и за промоцију и архивирање овог материјала на сајту Туристичке организације општине Рековац, што ће омогућити да овај филм и брошура постану доступни широком аудиторијуму.

У оквиру пројекта предвиђене су и промоције филма и брошуре које ће се одржати од децемрба ове године у Рековцу и другим градовима у земљи, а све у склопу најаве 50-ог јубиларног Сабора народног стваралаштва ,,Прођох Левач, прођох Шумадију”.

У прилогу можете погледати фотографије о Сабору из архиве Туристичке организације општине Рековац.