Najmanja knjiga na svetu biće izložena u Kaleniću
July 5, 2017
Izabrana su najlepša drvorišta u Levču
August 9, 2017
Prikaži sve

НАЈАВА 48. САБОРА НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ,,ПРОЂОХ ЛЕВАЧ, ПРОЂОХ ШУМАДИЈУ,,

Поштовани пријатељи, имамо част да вас обавестимо да ће се најзначајнија културна манифестација на територији општине Рековац, 48. Сабор народног стваралаштва ,,Прођох Левач, прођох Шумадију,, одржати ове године 5. и 6. августа у порти манастира Каленић.
Културни центар и Туристичка организација општине Рековац, под покровитељством Општине Рековац су и овог пута припремили богат културно-уметнички програм. Предсаборски дани почињу 3. августа отварањем традиционалне XXV ликовне колоније у ОШ ,, Душан Поповић,, у Каленићком Прњавору и настављају се одржавањем осмог по реду такмичења певача аматера ,, ЗЛАТНИ ГЛАС САБОРА,, које се одржава у Дому кулруре у Рековцу 4. августа са почетком од 20 часова. Специјални гост на такмичењу ће бити Вера Матовић, која ће том приликом одржати мини концерт уз пратњу оркестра удружења естрадних уметника и извођача Шумадије ,,Крагујевац концерт,,.
Традиционално завршна манифестација саборских свечаности се наставља 5. и 6. августа у порти манастира Каленић где ће у суботу 6. августа у 10 часова бити отворена изложба старих и ретких  књига у оквиру које је посебан акценат стављен на излагање најмање књиге на свету.  Свечано отварање 48. Сабора народног стваралаштва ,,Прођох Левач, прођох Шумадију,, почиње у 18 часова у порти манастира Каленић где ће поздравни говор одржати председник општине Рековац Др Александар Ђорђевић и представник Владе Републике Србије, затим следи програм под називом ,,Оставише спомен роду српском,, у режији Марине Кончар и Момира Брадића и уз учешће глумаца Момира Брадића, Весне Павловић, Николе Милојевића, Небојше Вранића и Владимира Вучковића. У овиру програма учествују још и солиста Војислав Спасић и хор АВИА Архангели као и фолклорни ансамбли ,,Грозд,, из Александровца и ,,Традиција,, из Трстеника.

У недељу 6. августа програм почиње у 8 часова светом литургијом у манастиру Каленић, а наставља се у 10 часова отварањем изложбе дела са XXV ликовне колоније у ОШ ,,Душан Поповић,, у Каленићком Прњавору. Затим у 11 часова следи манифестација ,,Златне руке Левча,, у оквиру које се организује  припрема и дегустација старих јела и  изложба домаће радиности. затим такмичење здравичара  и наравно ,,Улица старих заната,, у оквиру које се представњају удружења који негују старе и уметничке занате.У 12:30 креће свечани дефиле културно-уметничких друштава од порте до летње позорнице на којој од 13 часова креће такмичарски део наступом културно-уметничких друштава из Шумадије и Поморавља уз ревијални наспуп  културно-уметничких друштава из земље и иностранства. програм се наставља доделом повеље ,,Бративоје Марковић,, и избором за најдужи брк  и најдужу плетеницу, као и избором најлепше саборице и најлепше мушке и женске  народне ношње. О програму свечаног отварања и догађањима 5. и 6. августа виђе информација можете видети у званичном програму који је у прилогу. ДОБРОДОШЛИ на 48.Сабор народног стваралаштва ,,Прођох Левач, прођох Шумадију,,.

ПРОГРАМ САБОРА

Припремио: Момчило Сретеновић