ЈОШ ЈЕДНА НАГРАДА ЗА ТУРИСТИЧКУ ОРГАНИЗАЦИЈУ ОПШТИНЕ РЕКОВАЦ
October 30, 2018
ПРОМОЦИЈА ЛЕВАЧКЕ ПАСУЉИЈАДЕ И НОВЕ БРОШУРЕ О НЕМАТЕРИЈАЛНОЈ КУЛТУРНОЈ БАШТИНИ ОПШТИНЕ РЕКОВАЦ
December 20, 2018
Prikaži sve

МИНИСТАР КУЛТУРЕ СНАЖНО ПОДРЖАО САБОР ,,ПРОЂОХ ЛЕВАЧ, ПРОЂОХ ШУМАДИЈУ,,

У склопу обележавања 90 година од оснивања Народене библиотеке ,,Др Милован Спасић,, у Рековцу, Општину Рековац је посетио министар културе и информисања Владан Вукосављевић. Министар Вукосављевић је присуствовао свечаној академији поводом јубилеја која је одржана у Дому кулуре и престављању књиге о историјату библиотеке под називом ,,Народна библиотека Др Милован Спасић 1928-1918,, чији је аутор Биљана Томић директорка Народне библиотеке у Рековцу. Министар Вукосављевић је у кратком разговору са представницима Туристичке организације општине Рековац  још једном дао подршку очувању нематеријалне баштине Левачког краја. Између осталог у краткој изјави коју је дао за потребе снимања документарног филма под називом ,,Нематеријална културна баштина општине Рековац кроз призму 50 година постојања сабора ,,Прођох Левач, прођох Шумадију“,, министар је дао снажну подршку очувању изворних вредности српског народа и очувању самог сабора ,,Прођох Левач, прођох Шумадију”.
Између осталог министар је нагласио ,, Да је нематеријално културно наслеђе један од основних темеља постојања сваке културе и да друштва морају да улажу у неговања своје традиције, и материјалног и нематеријалног наслеђа. Манифестације овог типа јесу дика и понос једног народа и једног друштва, и оне имају снажне туристичке потенцијале и културолошке мотиве и последице,,.
Израду документарног филма и брошуре о нематеријалној културној баштини општине Рековац је финансијски подржало Министарство културе и информисања заједно са Општином Рековац


.

 

 

 

Припремио: Момчило Сретеновић