Изабрана најлепша дворишта у Централној Србији
July 31, 2018
5. ЛЕВАЧКА ПАСУЉИЈАДА У СЕКУРИЧУ
September 3, 2018
Prikaži sve

Завршен је 49. Сабор ,,Прођох Левач, прођох Шумадију,,

У недељу увече завршен је 49. Сабор народног стваралаштва ,,Прођох Левач, прођох Шумадију,, који већ пола века окупља љубитеље и чуваре традиције и културног блага нашег народа. Сабор је ове године почео отварањем манифестације ,,Левачко посело,, којa се традиционално одржава у Рековцу. Манифестацију у порти цркве Светог Романа је отворио председник општине др Александар Ђорђевић, затим је у 19 часова приређено свечано отварање ликовне колоније у просторијама у О.Ш ,, Душан Поповић,, у Каленићком Прњавору уз учешће десетак сликара из Србије и у присуству бројних званица и новинара. Саборски дани су настављени у петак увече, одржавањем деветог по реду такмичења певача аматера ,,Златни глас сабора ,, у сали Дома културе у Рековцу уз учешће 10 такмичара који су дошли из целе Србије и госте вечери КУД ,,Младост,, из Вукмановца. Победник овогодишњег такмичења је Мина Младенић из Витановца код Краљева, друго место је припало Вељку Ђекићу из села Баре код Кнића док је треће место по одлуци жирија припало Милошу Перићу из Рековца, који је уједно убедљиво освојио и прву награду по гласовима публике. Саборски дани су настављени у суботу у јутарњим часовима отварањем изложбе старих и ретких књига у школи у Каленићу. Овогодишња поставка имала је за тему 125 година од рођења Милоша Црњанског , 100 година од великог Рата и најмање књиге на свету.
Свечано отварање Сабора је одржано у суботу 28.07.2018. године са почетком у 18 часова у порти манастира Каленић, где је уз присуство великог броја званица и гостију сабора., одржан програм под називом ,,Каленић памти” који је посвећен стогодишњици Великог рата и левчанима који су у њему страдали. Програм у режији Марине Кончар и Момира Брадића и уз учешће глумаца Небојше Дугалића ,Момира Брадића, Весне Павловић, Миће Живојиновића и Бојана Вељовића уз подршку УА Министарства одбране ,,Станислав Бинички”, фолклора ,,Традиција” из Трстеника и Данице Крстић као вокалног солисте, нажалост није изведен до краја јер је јак плусак прекинуо програм одмах после завшетка извођења химне сабора коју је отпевала Даница Крстић. Пре тог поздравну реч је одржао председник општине др Александар Ђорђевић а сабор је свечано отворио министер пољопривреде Бранислав Недимовић. По завршетку свечаног отварања,гости сабора су наставили да уживају уз игру и песму која је дуго ођекивала у ноћ. Наравно гостима је на располагању била и богата понуду коју су им припремили излагачи на сабору.
Завршног дана, програм је кренуо од раних јутарњих часова, па су тако гости могли да разгледају поставку старих и ретких књига у О.Ш ,,Душан Поповић,, у чијим просторијама су биле изложене и слике учесника ликовне колоније. Истовремено у порти манастира се увелико одржавало такмичење и избор за најбољег здравичара сабора. Награда је ове године отишла у руке Љубодрага Огњановића из Раче Крагујевачке чија је беседа ове године оставила најачи утисак и на жири и на публику, док је друго место припало Милану Милисављевићу из Велике Ломнице..
По завршетку такмичења здравичара, гости су могли да уживају у специјалитетима удружења жена ,,Левчанке,, из Велике Крушевице и ,,Златне руке Левча,, из Сибнице које већ дуги низ година учествују манифестацији која се одржава у порти манастира Каленић под називом ,,Златне руке Левча,, . Посебну пажњу публике ове године су привукли специјалитети које су припремиле жене из удружења ,,Сејачи среће,, из Варварина али и представници Пољопривредно ветеринарске школе из Рековца и Канцеларије за младе из Рековца који су се први пут представили на манифестацији. . Комплетан догађај су употпунили ћилими, слике наивних сликара из Опарића и старе рукотворине које су изложиле жене са територије општине које већ традиционално учествују на овој манифестацији.
Посетиоци сабора су у недељу могли да себе И своје најближе обрадују изванредним рукотворинама које су у ,,Улици старих заната,, за њих припремили чланови бројних удружења која негују старе и уметничке занате а који су нам за ову прилику дошли из свих крајева Србије.
Програм је настављен дефилеом ушесника кроз сабориште који су са праћени звуком трубе орцхестра Мије Бонђулића из Ужица и лагано продефиловали кроз сабориште ка бини на којој се одржава централна манифестација , 49. такмичење културно-уметничких друштава. У оквиру програма изабрана је и најлепша саборица, а то је Вуловић Анђелија из КУД-а Левач из Рековца, прва пратиља Анђела Милошевић из Пољне и друга пратиља Невена Дудић из Ражња.
Уз ревијални наступ фолклорних ансамбала из свих крајева земље и традиционални наступ чувених левачких лајкаша, завршен је овогодишњи сабор, уз наду да ће следећи бити културно и програмски још богатији и посећенији. Хвала свим учесницима и посетиоцима и видимо се следеће године.

 
ПОБЕДНИЦИ 49. САБОРА „ПРОЂОХ ЛЕВАЧ, ПРОЂОХ ШУМАДИЈУ“
ЛЕТЊА ПОЗОРНИЦА КРАЈ КАЛЕНИЋКЕ РЕКЕ, НЕДЕЉА, 29.07.2018. ГОДИНЕ

1. НАЈЛЕПША САБОРИЦА: ВУЛОВИЋ АНЂЕЛИЈА, КУД „ЛЕВАЧ“ РЕКОВАЦ
ПРВА ПРАТИЉА: АНЂЕЛА МИЛОШЕВИЋ, КУД „ТОДОР БУШЕТИЋ ТОША“ ПОЉНА
ДРУГА ПРАТИЉА: НЕВЕНА ДУДИЋ, КУД „САВА ЈЕРЕМИЋ“ РАЖАЊ

2. НАЈДУЖА ПЛЕТЕНИЦА (МЛАЂИ УЗРАСТ ДО 7 ГОДИНА)
ДАРИЈА ЈОВАНЧЕВИЋ, 6 ГОДИНА ИЗ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ, ДУЖИНА ПЛЕТЕНИЦЕ 99 ЦМ
НАЈДУЖА ПЛЕТЕНИЦА (СРЕДЊИ УЗРАСТ ОД 7 ДО 15 ГОДИНА)
КРИСТИНА СТОШИЋ, 13 ГОДИНА ИЗ МИЛУТОВЦА, ДУЖИНА ПЛЕТЕНИЦЕ 146 ЦМ
НАЈДУЖА ПЛЕТЕНИЦА (СТАРИЈИ УЗРАСТ ПРЕКО 15 ГОДИНА)
МИЛЕНА ЛУКИЋ, 29 ГОДИНА ИЗ ЈАГОДИНЕ, ДУЖИНА ПЛЕТЕНИЦЕ 148 ЦМ

3. НАЈДУЖИ БРК: ЉУБОДРАГ ОГЊАНОВИЋ ИЗ РАЧЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ, ДУЖИНА БРКОВА 65 ЦМ
4. НАЈЛЕПША ЖЕНСКА НАРОДНА НОШЊА: НЕВЕНА ДЕМИЋ, КУД „ГРАНИЧАР“ ХАЛОВО
5. НАЈЛЕПША МУШКА НАРОДНА НОШЊА: ДАЛИБОР СТЕВАНОВИЋ, КУД „ЛЕВАЧ“ РЕКОВАЦ