,,СРБСКА НАРОДНА КОЛА ИЗ ЛЕВЧА,, у извођењу АНСАМБЛА РЕНЕСАНС
December 14, 2017
,,ЧАРОЛИЈА,, У РЕКОВЦУ
December 20, 2017
Prikaži sve

ЖУПАЊЕВАЦ ПРОШАО У ПОЛУФИНАЛЕ ШУМАДИЈСКИХ ЗИМСКИХ ИГАРА

У суботу 16. децембра са почетком у 17 часова, у Дому културе у Рековцу, одржано је седмо коло квалификација овогодишњих ЗИМСКИХ ШУМАДИЈСКИХ ИГАРА. У препуној сали Дома културе у Рековцу, госте из Драгобраће су како то нашим обичајима и доликује, уз со и погачу, дочекали  вредни домаћини из МЗ Жупањевац. Трећа екипа која је ове вечери требала да наступи а то је МЗ Рамаћа се из непознатих разлога није појавила. Но то није умањило нити  значај, нити квалитет манифестације, а ни жар борбе, јер је из игре у игру напетост расла,  јер је победнике сваке игре делила нијанса. Манифестацији су присуствовали председник Општине Рековац  Др Александар Ђорђевић, заменик Драгиша Томић, заменик председника Скупштине општине Рековац, Милан Рашић и представници Скупштине  града Крагујевца, који је генерални покровитељ манифестације.

Поред узбудљивог такмичења, гледаоци су могли да уживају у музици бенда,, Лазарица,,  као и у наступима КУД-а ,,Зора,, из Жупањевца, затим певачке групе из Драгобраће, у драмском приказу  ,,Сребрна бајка,, по делу Мире Алечковић, који су одиграли  домаћини и у наступу младих фрулаша, сестре и брата Николић  из Драгобраће.  Такође госте су забављали вокални солисти Неша Недовић који је и отворио игре са песмом ,,Добро јутро Шумадијо,, као и свима добро познати Неша Филиповић из Рековца који је пред последњу игру ове вечери додатно загрејао атмосферу песмом ,,Коме шумиш , ој Мораво,,

Узбудљиво и напето је било већ у првој игри, у плетењу које траје 20 минута, важне поене је домаћину донела Мирјана Илић, која је исплела 32 реда, односно један више од такмичарке из Драгобраће.

У другој игри ,,Слагалица,, у којој се слажу мотиви из Шумадије, за Жупањевац је наступила  Катарина Савић. У овој игри је победио такмчар из Драгобраће, тако да је резултат после две игре био нерешен.

Трећа игра ,,убацивање чепа,, је донела пуно узбуђења и гласно навијање из публике, међутим резултат између Горана Андејића и Душана Михајловића који су наступали за Жупањевац и Луке Пејовића и Богдана Нешовића из Драгобраће је био нерешен, а такав је био и тренутни укупни резултат на табели, по 25 поена на обе стране.

У четвртој игри ,,круњење кукуруза,, за домаћина је наступао Драган Мијајловић, кога ни повреда руке није омела да за нијансу победи противника Владана Николића из Драгобраће.

У петој игри,, квиз знања,, из историје, географије и пољопривреде наступале су Сања Мијајловић и Ивана Бошковић за Жупањевац, док су за госте у овој дисциплини наступали Кристина Ђорђевић и Михајло Стевановић. Ово је уједно било једна од најузбудљивијих и најнеизвеснијих игара и вечери и целог првог кола Шумадиских зимских игара, јер су млади такмичари показали завидно знање и дали тачне одговоре на сва три питања. То се први пут десило у овогодишњем серијалу, тако да је по пропозицијама такмичења постављено по још једно питање из пољопривреде, али без понуђених одговора. Нажалост ни једна од екипа није дала тачан одговор на додатна питања, тако да је по пропозицијама екипама припало по  9 поена.

Резултат пре последње игре на табели је био  44:40, Тако да је последња игра за ово вече одлучивала победника. За Жупањевац пикадо је бацао Небојша Андејић, док је за Драгобраћу наступао Ђорђе Варјачић.У пробној серији којом се одређује уједно и редослед гађања бољи је био домаћи такмичар који је имао 26 кругова ,наспрам 19 које је погодио такмичар из Драгобраће. Тренд из пробне серије се наставио и у такмичарском делу тако да је у овој игри победио такмичар Небојша Андрејић из Жупањевца а самим тим и обезбедио домаћину пролаз у полуфинале.То је уједно то је био и знак да домаћини крену са слављем које се пренело и на бину на којој се развукло коло уз пратњу оркестра ,,Лазарица,,.

      

У полуфинеле поред Жупањевца иду и  Горња Сабанта, Јовановац, Грошница, Гружа, Добрача, Кутлово и Чумић. Жребање за полуфинале ће се обавити у Скупштини града Крагујевца, у четвртак 21. децембра.

У прилогу можете погледати извештај преузет са РТК.

Припремио: Момчило Сретеновић

Фото: Милан Р. Јовановић